L’impost Solar Eliminat ūüĆě Benvinguts a l’Era Solar

El Consell de Ministres ha aprovat un nou reial decret sobre el autoconsum que elimina oficialment l’anomenat impost solar, aix√≠ com les barreres administratives imposades als projectes de autoconsum.

L’impost solar sobre la generaci√≥ solar distribu√Įda (“impost al sol”), va ser introdu√Įt en 2015 per l’anterior govern de Rajoy.

L’associaci√≥ espanyola d’energia solar (UNEF) va dir: “La UNEF valora positivament el gir que ha pres la pol√≠tica de autoconsum del nostre pa√≠s. Per fi veiem un marc jur√≠dic que permetr√† el seu desenvolupament √≤ptim. La UNEF defensa des de fa set anys una regulaci√≥ del autoconsum lliure de barreres administratives o t√®cniques perqu√® els consumidors i la societat puguin gaudir dels beneficis socials, ambientals i econ√≤mics que aporta el autoconsum”.

Afegint ” UNEF valora enormement que el reial decret reconegui el dret dels ciutadans al autoconsum de l’energia el√®ctrica que no passa per la xarxa, aix√≠ com el reconeixement del autoconsum col¬∑lectiu en la legislaci√≥ energ√®tica espanyola. ‚ÄĚ

Aurelie Beauvais, Directora de Pol√≠tiques de SolarPower Europe, va dir: “L’eliminaci√≥ de les barreres fiscals i administratives del sol √©s una excel¬∑lent not√≠cia per als consumidors espanyols, que ara poden instal¬∑lar energia solar en les seves llars i negocis sense haver de pagar taxes innecess√†ries.

Aquesta decisi√≥ impulsar√† el sector solar espanyol i, en particular, el segment de les teulades. La nova llei d’avui recolza una transici√≥ energ√®tica impulsada pel consumidor i s’ajusta plenament a la nova norma de la UE que estableix que els ciutadans de la UE tenen dret a generar, consumir, emmagatzemar i vendre electricitat sense imposar-los imposats i taxes punitius”.

Segons la UNEF, el nou reial decret inclou importants mesures que contribueixen a la introducci√≥ del autoconsum, com la definici√≥ de procediments administratius simplificats adequats a les caracter√≠stiques de les instal¬∑lacions, aix√≠ com l’adopci√≥ d’un sistema de sancions que funciona en funci√≥ de l’impacte real del autoconsum en el sistema el√®ctric.

A més, el reial decret inclou mesures per promoure el autoconsum compartit, una resolució que permet aconseguir una major eficiència en les instal·lacions i que beneficiarà més als consumidors.

A Espanya, on predomina l’habitatge vertical, la possibilitat d’instal¬∑lar el autoconsum compartit als edificis ofereix una gran oportunitat per reduir els costos energ√®tics.

El nou reial decret tamb√© inclou mesures urgents per reduir els preus de l’energia que contribueixen directament a la creaci√≥ d’ocupaci√≥ i al lliure mercat, aix√≠ com a la lluita contra el canvi clim√†tic.

A m√©s d’aix√≤, porta a la reducci√≥ dels costos d’energia no nom√©s per als consumidors, sin√≥ per a la societat en el seu conjunt.

Aix√≠, la nova regulaci√≥ anunciada el divendres pel ministre Ribera “elimina una s√®rie de barreres regulat√≤ries que, fins ara, han dificultat la introducci√≥ del autoconsum el√®ctric a Espanya”.

Les claus del nou reglament són:

  • se simplifiquen els procediments burocr√†tics i t√®cnics necessaris, com la inscripci√≥ en un registre d’instal¬∑lacions que no superin els 100 quilowatts.
  • es reconegui el dret al autoconsum compartit per un o diversos consumidors, la qual cosa permetr√† explotar les economies d’escala.
  • es reconeix el dret a autoconsum d’energia el√®ctrica sense peatges ni c√†rregues. Es deroga l’anomenat “impost solar”, que grava al autoconsumidor per l’energia generada i consumida en la seva pr√≤pia instal¬∑laci√≥.

Feu un comentari